De aanschaf van een step

Er zijn vele winkels en internetsites in Nederland die steps voor volwassenen aanbieden.

Waar op te letten bij de aanschaf?

Allereerst moet je je zelf afvragen wat je wilt gaan doen met je step:

'Wil je langere afstanden kunnen rijden zoals toertochten en recreatieve trainingen of juist alleen korte stukjes in de stad? Wil je een compacte step / vouwstep, die mee kan in de trein of makkelijk in de kofferbak van de auto? Wil je een flitsend/opvallend model om mee 'rond te hangen' of wil je een funstep voor funtrips/trucs. En dan zijn er natuurlijk nog de 'real cracks' die alleen gaan voor lichte snelle steps geschikt voor deelname aan de wedstrijden/crossen'.

Na de keus gemaakt te hebben wat voor soort step je wil, ga je opzoek naar de step die bij jouw past. Belangrijk is te weten dat het aantal steps op de Nederlandse markt in de laatste jaren is toegenomen. Je kunt spreken van een ware rage......veel fabrikanten lijken de step herontdekt te hebben.

Wij zijn hier natuurlijk erg blij mee, maar willen toch benadrukken dat lang niet alle ministeps die op de markt verschijnen veilig en geschikt voor weggebruik zijn. Dus let op wat je koopt.

Voor volwassenen steps is het heel belangrijk te bepalen vooraf wat je er mee wilt gaat doen, zodat je er niet later achterkomt dat de step bijvoorbeeld niet geschikt is voor een steptocht van 40 km.

Een bijkomend probleem is ook dat zowel de verkoper als de koper vaak niet weet wat de voor- en nadelen zijn van een bepaald model step. Belangrijk is dus veel informatie opdoen en een kijkje te nemen in de etalage van een specialist, die meerdere modellen aanbied. Of als je tochten wilt doen, informeer bij Stepclub Amersfoort of kom langs bij een wedstrijd. In de sportieve markt voor wedstrijden is de keuze in merken beperkt. Het merk Kickbike domineert in de sport, zeker in Nederland. Maar goed langzamerhand komen ook daar er andere merken bij zoals Kostka, Mibo, Yedoo, et cetera.

Via Stepclub Amersfoort kunt u kennis maken met het steppen.

U kunt een step huren en zo ervaren of het steppen u bevalt en welke step u het beste bevalt. Want tijdens de tourtochten zijn volop mogelijkheden om eens een step te proberen van een andere stepper. Zo ervaart u de verschillen tussen de diverse steps.

Let bij aanschaf goed op...

1) De draagbaarheid van de constructie. Kan de step uw gewicht/wensen aan? Gevaarlijke uitstekende delen. De achterrem, wiel-assen of andere uitstekende delen kunnen een probleem vormen bij de afzet/beenzwaai. Aanwezigheid van minimaal één rem. Test altijd de remmen.

2) De hoogte van het board. Vooral bij steppers(sters) die langere afstanden willen rijden (10 km en meer) is een lage voetplank van groot belang. Een te hoog board kan veel energieverlies betekenen. Insiders prefereren zelfs bij ongelijk terrein eerder een laag board met de kans dat men regelmatig de grond raakt dan een hoog board met veel energieverlies.

Kijk altijd of de hoogte van de plank geschikt is voor uw doeleinden.

3) Controleer of het stuur in zekere mate in hoogte verstelbaar is. De stuurhoogte van een step varieert vaak sterk van berijder tot berijder. De snellere wedstrijdrijders stellen bijvoorbeeld de stuurhoogte vaak zeer laag af maar de 'stadgebruiker' gebruikt vaak een hogere (meer relaxte) stuurhoogte. Zoveel wensen......zoveel mensen........het is dus belangrijk dat het stuur in enige mate aan ieders individualisme aangepast kan worden. (Net als het zadel bij een fiets).

4) Als laatste tip geven we mee: step eens een avondje mee met Stepclub Amersfoort. Of bezoek eens een stepevenement , wedstrijd of een tocht. Hier doe je vaak veel informatie op en kun je ervaringen uitwisselen/inwinnen bij deelnemers en/of organisatie. Natuurlijk kun je ons altijd mailen als je specifieke vragen hebt: stepclubamersfoort@gmail.com

Voor zéér uitgebreide actuele informatie over de keuze van een step klik op onderstaande link:

Hoe kies je een step?